A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

A koragyermekkori intervencióban az egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, családügyi és köznevelési területen dolgozó szakemberek vesznek részt. Éppen ezért nehézséget okozhat Önök számára, hogy milyen problémával melyik szakemberhez forduljanak segítségért. A továbbiakban az egészségügyi ellátás területén dolgozó szakemberekkel ismertetjük meg Önöket.

Ki a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos?

A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos a gyermekkor betegségeivel foglalkozó szakorvos, aki a méhen belüli időszaktól hozzávetőlegesen a gyermek 14 (18) éves koráig gondozza a betegeket. A csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsga az általános orvosképzés elvégzése után szakképzés keretében szerezhető meg. A házi gyermekorvos is ezzel a szakorvosi képesítéssel rendelkezik. Aki tovább szeretne specializálódni a gyermekgyógyászat körében, ráépített szakképzésben vehet részt többek között a neonatológia, a gyermekneurológia és a gyermekorvosi rehabilitáció területén.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

Számos problémával felkereshető, például:

- láz,

- légzőszervi panaszok,

- növekedési zavarok,

- gyarapodási problémák,

- evési zavarok,

- gyermekkori pajzsmirigyproblémák,

- húgyúti panaszok,

- bőrelváltozások,

- vashiány, fáradtság, levertség esetén.

Hol dolgozik a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos?

Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosból sokféle van. Javasolt, hogy panaszaikkal először a házi gyermekorvosukhoz forduljanak, aki szükség esetén tovább irányítja Önöket és gyermeküket a járóbeteg- vagy a fekvőbeteg szakellátásba. Az alapellátó házi gyermekorvoson kívül más gyermekgyógyászok kórházban vagy egyetemi klinikán dolgoznak, és többnyire speciális gyermekkori betegségek ellátására szakosodtak, így például a szív, a vese, az idegrendszer, az emésztőszervek megbetegedéseivel foglalkoznak.

Forrás: Gyermekút Módszertani Kézikönyv, szerk. KEREKI Judit, EFOP 1.9.5 A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projekt, Budapest, Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., 2020.

Szabóné Harangozó Andrea