A gyermek- és ifjúságpszichiáter

 A gyermek- és ifjúságpszichiáter

A kora gyermekkori intervencióban az egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, családügyi és köznevelési területen dolgozó szakemberek vesznek részt. Éppen ezért nehézséget okozhat Önök számára, hogy milyen problémával melyik szakemberhez forduljanak segítségért. A továbbiakban az egészségügyi ellátás területén dolgozó gyermek- és ifjúságpszichiáterrel szeretnénk megismertetni Önöket.

Ki a gyermek- és ifjúságpszichiáter?

A gyermekkorban előforduló mentális betegségek és kórképek felismerését, gyógyítását, enyhítését és megelőzését végzi ambuláns és osztályos ellátás keretében. Pszichés vagy pszichiátriai megbetegedések diagnózisának felállítására a hatályos jogszabályok alapján kizárólag a gyermekpszichiáter jogosult.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

Pszichiátriai kórképek – mint például a depresszió, hiperaktivitás, autizmus, tic, Tourette-szindróma, szorongás stb. – esetén mindig szükséges a gyermekpszichiáter felkeresése. Ő elvégzi a gyermek szakorvosi vizsgálatát, azonosítja a pszichés tünetek hátterében esetlegesen meghúzódó szervi vagy genetikai problémákat. Munkája során szorosan együttműködik a gyermekpszichológussal és szükség esetén gyógypedagógussal is konzultál. A vizsgálatok elvégzése, és a diagnózis felállítása után részletesen átbeszéli a szülőkkel, hogy a gyermek problémáinak hatékony megoldásához milyen kezelésekre van szükség.

Bizonyos pszichés vagy pszichiátriai megbetegedések kezeléséhez pszichoterápia alkalmaznak, amit szükség esetén gyógyszeres terápiával egészítenek ki. Fontos azonban tudni, hogy gyermekeknél a gyermekpszichiáter csak indokolt esetben írja elő a gyógyszeres kezelést. Pszichoterápiát pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezhet.

Forrás: Gyermekút Módszertani Kézikönyv, szerk. KEREKI Judit, EFOP 1.9.5 A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projekt, Budapest, Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., 2020.

Szabóné Harangozó Andrea