A neonatológos

A koragyermekkori intervencióban az egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, családügyi és köznevelési területen dolgozó szakemberek vesznek részt. Éppen ezért nehézséget okozhat Önök számára, hogy milyen problémával melyik szakemberhez forduljanak segítségért. A továbbiakban az egészségügyi ellátás területén dolgozó neonatológussal szeretnénk megismertetni Önöket.

Ki a neonatológus?

A neonatológus (újszülöttgyógyász) az egészséges és a rendellenességgel született újszülöttek élettanával, kóroktanával foglalkozó szakember. Többek között újszülöttkori betegségek, elsősorban a szoptatás, illetve a táplálás egyes zavarainak felismerése, kezelése, ápolása, a volt koraszülöttek utóbetegségeinek gondozása a szakterülete.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

A perinatális, neonatális intenzív centrumokban ellátott koraszülött, valamint a különböző méhen belüli fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal világra jött újszülöttek ellátását végzi.

Ki a gyermekneurológus?

A gyermekneurológus (ideggyógyász) 0–18 éves korú gyermekek idegrendszerének szervi megbetegedéseivel, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó szakorvos. A kisgyermekek esetében kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad az időben történő beavatkozásra és a kóros irányú folyamat helyes útra terelésére.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

A leggyakoribb problémák, amelyekkel a gyermekneurológus felkereshető:

• koraszülöttséggel kapcsolatos komplikációk;

• az átlagostól eltérő tempójú pszichomotoros fejlődés csecsemőkorban és kisdedkorban;

• epilepszia;

• gyanús rosszullétek;

• fejfájás;

• szédülés;

• járászavar;

• viselkedészavarok, magatartászavarok, figyelmi problémák.

A fejlődésneurológiai osztályon, ambulancián fejlődésneurológus végzi a kórházból oda utalt koraszülöttek, kissúlyú, gyenge újszülöttek, illetve a születésnél valamilyen veszélyeztető tényezőnek vagy szövődménynek kitett (pl. elhúzódó szülés, oxigénhiányos, vérzéses vagy gyulladásos állapot) újszülöttek vizsgálatát.

Forrás: Gyermekút Módszertani Kézikönyv, szerk. KEREKI Judit, EFOP 1.9.5 A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projekt, Budapest, Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., 2020.

Szabóné Harangozó Andrea