Az érzékszervi sérült gyermekek ellátásában résztvevő egészségügyi szakemberek

Ki a csecsemő- és gyermek fül-orr-gégegyógyász szakorvos?

A fül-orr-gégegyógyász szakorvos a fül és a felső légutak (orr, garat, légcső) élettanával, betegségeivel és gyógyításával foglalkozik.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

A leggyakoribb problémák, melyekkel érdemes felkeresni:

• a hurutos megbetegedésekhez gyakran társuló allergiás tünetek;

• a felső légúti és orrgarati, garati gyulladásos megbetegedések és az ezekhez gyakran társuló középfül-gyulladások;

• a felső légúti gyulladásokkal sokszor együtt járó orrmelléküregi érintettség, a fülkürt, a középfül gyulladásos betegségei,

• valamint a különböző hallást érintő fejlődési rendellenességek esetén.

Ki az audiológus?

Az audiológus a hallássérültek hallásvizsgálatát, fülészeti kezelését és hallókészülékkel való ellátását végzi.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

Mikor érdemes hallásvizsgálatot végezni?

Ki a foniáter?

A foniáter a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik. A hangképzési zavarok (elsősorban a rekedtség) hátterében levő okokat vizsgálja, megállapítja, hogy a tünetek függvényében elegendő egy hangterápia vagy műtéti korrekció jön szóba. A foniáter orvos-biológiai szempontból foglalkozik betegeivel, a logopédus pedig a hangterápiát végzi. A hangterápia célja a helyes légzés, pontos artikuláció, a lágy hangindítás a megfelelő hangosítás megtanítása, ami a rekedtség megszűnését eredményezi.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

Amennyiben a gyermeknél tartós (három héten túl tartó), a napi kommunikációt megnehezítő rekedtség áll fenn, mindenképpen forduljanak orvoshoz. A rekedtség általában a hangszalagok túlerőltetéséből fakad, mivel gyakori, hogy a gyermek a közösségben igyekszik túlkiabálni társait.

Ki a gyermekszemész?

A szemész szakorvos a szem betegségeinek hagyományos és műtéti módszerekkel történő gyógyításával foglalkozik. A szemész látásvizsgálatot, a szem egészének biomikroszkópos vizsgálatát, szemnyomásméréseket, szemfenékvizsgálatot végez, valamint szemészeti szűrővizsgálatokat szem- és fejfájás, tartósan fennálló neurológiai vagy belgyógyászati panaszok, látásromlás és vörös szem esetén.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

Gyermekekkel többek között érdemes szemészhez fordulni az állandó vagy időnkénti kancsalság miatt, vagy ha a gyermek bármilyen életkorban rendszeresen dörzsöli, nyomkodja a szemét. Cukorbetegség esetén a szakember rendszeres szemfenékvizsgálatot végez, de akkor is fontos a kontroll, ha a családban volt gyermekkori vagy veleszületett szembetegség, kancsalság, nagy dioptriájú fénytörési hiba, illetve, ha a gyermek koraszülött volt.

Forrás: Gyermekút Módszertani Kézikönyv, szerk. KEREKI Judit, EFOP 1.9.5 A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projekt, Budapest, Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., 2020.


Szabóné Harangozó Andrea