Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

szülő-csecsemő konzulens

Ki az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens?

Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens a koragyermekkori (0-5 év) érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák (regulációs zavarok), kapcsolati nehézségek, és egyéb korai testi-lelki problémák kezelésével foglalkozik. A szülő-csecsemő konzultáció célja az, hogy az ilyen szabályozási nehézségek fennállása esetén támogatást nyújtson Önöknek, illetve segítse a mindenki számára elfogadható megoldások megtalálását. További cél a gyermek tüneteinek kezelésével párhuzamosan az Önök és a csecsemő közötti kapcsolat megértése, az esetlegesen kisiklott kötődési viszony megváltoztatása.

A regulációs zavarok megjelenése soktényezős, és nem kezelhető sem tisztán orvosi, sem tisztán pszichoszociális feladatként, éppen ezért a szakemberek részéről speciális felkészülést igényel.

Milyen problémák esetén fordulhatunk hozzá?

- Excesszív (vigasztalhatatlan) sírás és krónikus nyugtalanság;

- etetési, étkezési és gyarapodási zavarok;

- elalvási- és átalvási zavarok esetén fordulhatunk szülő-csecsemő/kisgyermek konzulenshez, amennyiben a problémák tartósak és a család mindennapjait negatívan befolyásolják.

Fontos szempont az organikus (testi, vagyis szervi) és nem organikus (lelki) eredetű tünetek elkülönítése, hiszen gyakran előfordul, hogy a regulációs (sírás, táplálás, alvás-ébrenlét) zavar másodlagos tünetként jelenik meg. A konzultációt megelőzően orvosi kivizsgálásra lehet szükség.

A problémákról részletesebben A sírás; Az evés, etetés, táplálás, valamint az Alvás című cikkeinkben olvashatnak.

Hol találkozhatunk integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulenssel?

Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensek alapvégzettségüknek megfelelően (orvos, védőnő, pszichológus, gyógypedagógus, kisgyermeknevelő, szociális munkás, stb.) dolgozhatnak pedagógiai, egészségügyi vagy gyermekjóléti ellátásban, illetve magánellátás keretén belül.

Szabóné Harangozó Andrea