Gyógytestnevelés

Gyógytestnevelés

A gyógytestnevelés feladata a gyermek (a tanuló) speciális egészségügyi célú testnevelési foglalkoztatása. A gyógytestnevelésre az óvoda- és iskolaorvos szűrése alapján szakorvosi vizsgálat és javaslat után sorolják be a gyermeket. A foglalkozások megszervezését és személyi feltételeinek biztosítását a pedagógiai szakszolgálat végzi. Abban az esetben, ha a szükséges feltételek rendelkezésre állnak, a gyermekek részére heti egy foglalkozás keretében úszás órát szerveznek. Az ellátás ingyenes, az úszás finanszírozása a fenntartó feladata.

Milyen problémák esetén kell a gyermeknek gyógytestnevelésre járnia?

- Mozgásszervi, -tartási rendellenességek és deformitások (domború, vagy lapos hát, gerincferdülés, tölcsér mell, lúdtalp stb.);

- belgyógyászati elváltozások (asztma, elhízás, egyes anyagcsere-betegségek stb.);

- kardiológiai rendellenességek (gyermekkori magas vérnyomás, szívbetegségek stb.);

- neurológiai elváltozások és zavarok (pl. mozgáskoordinációs zavarok stb.);

- szemészeti elváltozások (nagyfokú rövidlátás, tompalátás, kancsalság stb.) esetén.

Az óvodában általában a nagycsoportos gyerekek kerülnek szakorvosi javaslat alapján gyógytestnevelési csoportba. Az óvodai gyógytestnevelés foglalkozásokon elsősorban a kezdődő mozgásszervi elváltozásban szenvedő, a mozgásfejlődésben elmaradt és/vagy részképesség problémákkal küzdő gyermekekkel foglalkoznak játékos formában.

Mivel a gyermekkorban kezdődő mozgásszervi elváltozások nagy része tornával gyógyítható, ezért a megelőzés szempontjából nagy jelentősége van ezeknek a foglalkozásoknak.

Ha az iskolás gyermek mozgásszervi, belgyógyászati vagy egyéb, szakorvos által megállapított egészségkárosodása miatt nem tud részt venni a gyógytestnevelés-órán sem, akkor fel kell menteni a testnevelésórán való részvétel alól. Ebben az esetben a gyermek ellátását gyógytornász végzi. Ez történhet egészségügyi intézményben vagy a pedagógiai szakszolgálatoknál, esetleg az oktatási intézményben utazó szakember bevonásával.

Mi a gyógytestnevelés foglalkozások célja?

Célja a mozgásszervi deformitásokkal vagy belgyógyászati problémákkal küzdő, a testi képességekben elmaradó gyermekek problémáinak megszüntetése, csökkentése, vagy legalább szinten tartása. A gyermek csak a betegségtípusának megfelelő, a gyógyulását vagy állapotának javulását elősegítő célirányos mozgásformákat végezheti.

Forrás: Gyermekút Módszertani Kézikönyv, szerk. KEREKI Judit, EFOP 1.9.5 A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projekt, Budapest, Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., 2020.

Szabóné Harangozó Andrea