Kis lépések

A gyermekvállalás, a párkapcsolatból családdá alakulás jelentős mérföldkő az életükben, hiszen változások egész sorát hozza magával. Kapcsolataik átrendeződnek, új szerepekkel, feladatokkal, kihívásokkal szembesülnek, új életritmust kell kialakítaniuk. Eddig csak önmagukért feleltek, ettől kezdve azonban felelősek lesznek gyermekük vagy gyermekeik fizikai és érzelmi jóllétéért, megfelelő fejlődéséért.

Életünk minden jelentősebb fordulópontjához hasonlóan ez az időszak is kétarcú: kedvez a kreatív, alkotó erők felszabadulásának, ugyanakkor konfliktusok, feszültségek forrásává is válhat. Ám ettől a változástól nem kell megijedniük, hisz nemcsak egy új, megismételhetetlen emberi élet veszi kezdetét, de az Önök személyisége, párkapcsolata, családja is formálódik a kisbaba érkezésével. Nem igaz, hogy innentől kezdve minden jobb vagy rosszabb lesz, de az biztos, hogy másmilyen. Feledhetetlen élmények és eddig nem tapasztalt pozitív érzések várnak Önökre, de olykor nehézségekkel és kellemetlenségekkel is szembesülhetnek – mint minden igazán értékes emberi kapcsolatban.

Leendő szülőként sokat tehetnek önmagukért és egymásért, ha tájékozottan, számos kérdést tisztázva, rugalmasan kezelt tervekkel és elképzelésekkel felvértezve indulnak el a családdá válás szép és izgalmas útján. Valószínű, hogy a várandósság időszakában Ön is számos szülői tájékoztató füzetet lapozott át a babavárás alatt bekövetkezett testi változásokról, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, a természetbeni és pénzügyi támogatásokról, és arról, hogyan gondozza, ápolja kisbabáját. A kezében tartott kiadvány a baba érkezésével kapcsolatos lélektani és kapcsolati változásokra hívja fel a figyelmet, és érzelmileg segít ezekre felkészülni annak érdekében, hogy az új családtag beilleszkedése minél harmonikusabb legyen.

Itt elolvashatja a Kis lépések című kiadványunkat.